Mine børn har altid haft det lidt svært ved at sove ordentligt om natten. Det er rigtig frustrerende ikke at vide hvad jeg kan gøre for at de får en ordentlig søvn. Efter adskillige måneder med yderst varierende søvn, gik jeg efter at finde en række bøger om søvn og børn.

Det viste sig hurtigt, at der var en række bøger om emnet, og jeg vil liste 10 af dem op her. (Det er ikke alle jeg har læst 100% igennem, nogle har jeg bare skimmet igennem – meget af informationen i de følgende bøger er jo næsten ens).

Bøger om barnets søvn

Sov igennem uden gråd

Sov igennem uden grådJeg forventede mig meget af denne bog, som jeg havde læst om en del forskellige steder – og tilsyneladende kåret til Årets bedste bog i Alt for damerne. Det er også en rigtig god bog, som jeg vil mene er det tætteste vi kommer en “grundbog” om børns søvn. Jeg fik en del gode råd via denne bog.

Bogen er oprindelig engelsk, men oversat til dansk og på 240 sider.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Børns søvn

Børns søvnDenne bog “Børns søvn” er af mange betragtet som en “håndbog i børns søvn”. Det er ikke helt forkert, for jeg synes den afdækker mange gode områder. Det er dog ikke en der direkte er fyldt med gode råd – det er mere en “teoretisk” forklaring på børns søvnproblemer.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Helens bog om børn & søvn

Helens bog om børn og søvnBogen er skrevet af Helen Lyng Hansen, også kendt som netsundhedsplejersken. Det er en bog på 222 sider, fyldt med god information til at sikre dit barn en god søvn. Har du tvillinger, så kan bogen være god for dig, da der er et specielt kapitel dedikeret tvillingernes søvn.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Barnets søvn

Barnets søvnBogen er skrevet af Anna Maria Stawreberg og er på 175 sider. Det er en række forskellige specialister der har været med til at skrive bogen. Du får derved input fra både forskere, børnelæger, sundhedsplejersker og ikke mindst en række forældre med reelle problemer.

Køb købes hos Saxo her

[clearline]

Sådan sover dit barn (DVD)

Sådan sover dit barnDette er ikke just en bog, men en DVD. Jeg synes dog stadig den hører med på listen. Der er jo en del derude, som ikke ønsker at læse en bog fra ende til anden – og så er det jo rart at kan sidde med en DVD og blive lidt klogere. Det er en fin film, som giver nogle ganske gode råd jeg har gjort brug af.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Sov godt på hovedet og under vandet

Sov godt på hovedet og under vandetDet er ikke direkte en bog om børns søvnproblemer, men ikke desto mindre kan den lære dig lidt om de kære dyrs måde at sove på. Det er god læsning for dine børn.

Den fylder 34 sider.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Sov nu, for satan

Sov nu for satanDette er ikke en bog der fortæller dig, hvordan du får dine børn til at sove. Det er en lyrisk bog af Per Vers (oversat fra en oprindelig bog kaldet “Go the fuck to sleep”). Den skildrer kampen mellem barnet og forældrene, om at få barnet til at sove. Læs den ikke for dine børn – men jeg synes den var lidt morsom.

Bogen fylder 40 sider.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Når far putter mig, indtil han sover

Når far putter mig indtil han soverDet er ikke en lærebog, men mere en god historie om hvordan faderen (og ikke mindst også moderen) ind imellem falder i søvn før barnet. Det åbner op for barnets muligheder for løjer. Det er en munter lille bog.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Music for Mother and Child

Music for mother and childDet her lyder måske en smule underligt, men jeg fik en gang et par cd’er af en ven for at have hjulpet ham. Det var nogle cd’er, som jeg skulle afspille når mine børn skulle sove. Det var efter et par uger uden den store søvn, at jeg forsøgte mig med at sætte musikken på. Det er en underlig blanding af delfin-lyde, dyrelyde, kling klang og andet. Men det virkede. Luna sov faktisk bedre og mere roligt. De koster ca. 20 dollars. For den pris er det jo værd at prøve.

Siden hvor du køber er på engelsk, men det er faktisk danskeren Claus D. Jensen der står bag.

CDen kan købes her på “Music for Mother and Child”

[clearline]

Godnat og sov godt

Godnat og sov godtJeg har sat denne bog sidst og skrevet om den, for at du skal kende til den. Bogen er blevet meget skældt ud, men også rost. Årsagen er at den anbefaler, at du lader dine børn græde sig i søvn. Det er noget mit hjerte aldrig ville kunne tillade sig, og alle danske sundhedsplejersker anbefaler det ikke. Nogle har haft gode resultater med den, og derfor tager jeg den med.

Jeg understreger, det er ikke noget jeg anbefaler.

Kan købes hos Saxo her

[clearline]

Jeg håber du finder en bog blandt ovenstående som du finder interessant og som kan hjælpe dig til at give dit barn en bedre søvn. På trods af at have læst og skimmet disse bøger, så har jeg stadig problemer med søvnen en gang imellem. Jeg tror dog personligt, at børn bare skal have søvnproblemer ind imellem – det er en fase af deres udvikling. Og så hjælper det selvfølgelig heller ikke, at mine to piger begge er ørebørn, og har fået dræn i flere gange.

Jeg håber dog stadig at nogle af de mange gode råd i bøgerne, kan give dine børn en god søvn.